Yönetmeliğe göre, işyerleri bundan böyle iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli istihdam etmek zorunda. 50 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerlerine, işletmede görevlendirilecek sağlık görevlisi ve iş güvenliği uzmanı için, 8 metrekareden küçük olmamak şartı ile, ayrı ayrı odalar tahsis etme zorunluluğu da getirildi.
HER 1000 KİŞİ İÇİN BİR İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI
Yönetmelikte 50 ile 1000 arasında personel istihdam eden işyerlerinin 1 tane iş güvenliği uzmanı istihdam etmesi zorunluluğu var. Bu kurala uymayan iş yerlerine 5 bin TL ceza müeyyidesi uygulanacak. Ayrıca iş güvenliği uzmanı istihdam edilmeyen her ay için işletmeye 5 bin TL para cezası uygulanacak. İş yerinde istihdam edilen personel sayısının 1000'i geçmesi durumunda ise,ikinci bir bir iş güvenliği uzmanının daha istihdam edilmesi öngörülüyor. Yönetmeliğe göre her 1000 kişi için bir iş güvenliği uzmanı çalıştırmak gerekiyor.
BİNLERCE TL CEZA GELİYOR
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği işletmelere bir yükümlülük daha getiriyor. O da iş yeri daha faaliyete geçmeden iş yeri güvenliği raporunun hazırlanarak ilgili bakanlığa sunulması. Bu rapor olmaksızın faaliyete başlayan işletmelere 80 bin TL para cezası kesilecek. Ayrıca, büyük kaza önleme politikası olmayan iş yerlerine de 50 bin TL para cezası öngörülüyor. İşverenin fiil başka bir suç oluştursa dahi işyerinin bir bölümünde veya tamamında verilen durdurma kararına uymayarak durdurulan işi yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirmeden devam ettirmesi durumunda 10 bin TL para cezası ödemek zorunda kalacak. Yönetmelik 30 Aralık 2012 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.